Na Božić, 1943. godine je otišao, a iza sebe ostavio neispunjenu želju - besplatnu energiju za celo čovečanstvo. Plan centra za Kosmološke studije je da taj san ostvare. Teslin centar ubuduće vide na Ušću, a pored muzeja, nalazio bi se toranj za prenos energije. Do tada, Centar će proučavati zaostavštinu velikog naučnika, a pre svega tražiti istinu.

"Mi svi govorimo da znamo Teslu, a u stvari mi o njemu ništa ne znamo, zato što je Tesla i u svoje vreme, a posebno danas, on je bio i ostao, velika zagonetka i tajna, gotovo misterija", kaže osnivač Centra za kosmološke studije Milka Kresoja.

Drugu, do sada neispričanu stranu lika Nikole Tesle, pokušava da dočara ćerka Radoja Jankovića, konzula Kraljevine Jugoslavije, dugogodišnjeg prijatelja Nikole Tesle.

Prema njenim rečima, došlo je do nesporazuma između Tesle i Pupina, tako da 50 godina nisu razgovarali, bili su u svađi.

"Međutim, Tesli to nije smetalo da se interesuje za Pupinovo zdravlje. Tu je posredovao moj otac koji je želeo da ih pomiri", ističe Jankovićeva.

Posle sedam decenija od kada nas je napustio, ljudi traže odgovore ko je bio Tesla. Jedan od njih kaže da nije bio čudo i glasnik drugih svetova. Tesla je jedan od nas, čovek koji nas ponovo i ponovo dovodi do večnog pitanja - ko smo, odakle smo, zašto smo tu i koje su naše mogućnosti.